Eigentijdse hutspot winnaar Winterkostfestival

 

De eigentijdse hutspot met kip uit de oven van Susan Janssen is de winnaar van het Winterkostfestival. Deze hutspot was niet gestampt, maar de aardappel, ui en wortel worden gebakken. Donderdag 10 december kookten vier finalisten voor de bewoners van zorgcentrum Frittemahof in Sneek. Alle bewoners brachten een stem uit op hun favoriete gerecht. Daarnaast was er een vakjury. Opgeteld leverden de stemmen de hutspot op als winnaar. Het winnende gerecht zal straks daadwerkelijk in de winkel komen te liggen.

Het Winterkostfestival is een initiatief van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak in samenwerking met Zorggroep Tellens en Aardappelhandel Greydanus. Aardappelhandel Greydanus levert kant en klare maaltijden aan supermarkten en maaltijdservices. Ze gebruiken in hun maaltijden zoveel mogelijk streekproducten. Zorggroep Tellens heeft in al haar 18 wooncentra een keuken en kookt ook zoveel mogelijk met producten uit de eigen regio.

De vakjury bestond uit chef-kok Harmen Ligthart van restaurant De Hinde uit Hindeloopen, Douwe Bosschma van Jumbo supermarkten, Jeroen Drenth van Greydanus, directeur Anneke Aldenkamp van zorggroep Tellens en programmamaker Geert van Tuinen van Omrop Fryslan. ‘Alle gerechten zijn van hoge kwaliteit. Dat maakte de keuze lastig’, aldus juryvoorzitter Jeroen Drenth.

Op de tweede plaats eindigde de stoofpot vergeten groenten van Linda Dijkslag. De oosterse stamp van Caroline Sandberg eindigde op een derde plek en Folkert Fennema met zijn Zalige Ziltigheid eindigde als vierde. Fennema had wasabi in zijn gerecht verwerkt. ‘Dat komt normaal gesproken uit Japan, maar sinds kort wordt het ook in Friesland geteeld.’