Foodbloggers op Friese smaaksafari

Een kleine twintig foodbloggers zijn op dinsdag 24 maart, op uitnodiging van Merk Fryslân, meegenomen op een smakelijke toer langs Friese regioproducten. Er is kennis gemaakt met Jersey stierenvlees, vers gevangen oesters van het Wad en
met de Friese A-merken, zoals Koopmans volkoren pannenkoekenmeel, een versgestoomde Friese bapao, Boomsma Berenburger, Fries bierbrood en een Fries biertje.

Na de oergezonde lunch, waarbij de smaakpapillen fantasierijk werden gekieteld bij restaurant SEMS, ging het gezelschap in een oude schoolbus het Friese platteland op. Medepassagier Boer Bart, met in zijn armen een acht dagen oud stiertje en een relaxte kip, vertelde over zijn koeien, rauwe melk en zijn kippenfarm, welke huist in een aangepaste Kip caravan. Bij Bongastate werd een workshop schapenmelkyoghurt maken gevolgd. Daarna op visite bij Waddengoud voor een proeverij van de Duindoor Powerbes, een voor vele bloggers een onbekende bes.

Als laatste onderdeel en hoogtepunt van de dag een food jamsessie met Friese chefs en leerlingen van het Friesland College. Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos, trots drager van de eretitel Meest Markante Friese Horecaondernemer, verraste het gezelschap met het schoonmaken en bereiden van twee in het oog springende, smakelijke onderdelen van de stier. Namelijk hart én testikels.
Ook de andere chefs, Ester Gerlofsma van restaurant Tandjong Priok, Daan Nagelkerke van restaurant Van Buren en de souschef van De Heeren van Harinxma op Lauswolt, Kees Meinderts verrasten met hun kookkunsten en zeer gedurfde keuzes voor ingrediënten. Het werd een geanimeerde proeverij. Na afloop, waarbij fotocamera’s, Twitter en Instagram overuren maakten, was de mening van het kieskeurige culinaire gezelschap unaniem.

“Leeuwarden verdient deze culinaire titel met recht. Wat een culinair talent huist er in de provincie. We hebben onbekende gerechten en ingrediënten leren kennen. Dat smaakt naar méér!”
De uitgereikte goodiebag was voor dit event een échte foodiebag, tot vreugde van het bijzondere bloggersgezelschap.