Leen van Zelderen, Biologische Kaasboer te Jouswier

Leen van Zelderen, eigenaar van het Marlanner kaashuis in Jouswier is al 24 jaar kaasboer. Van Zelderen produceert op zijn boerderij biologische kaas met melk van zijn eigen twintig koeien. En staat met zijn biologisch product op vrijdag op de streekmarkt in Leeuwarden.

Volgens van Zelderen verandert door gebruik van antibiotica, supplementen en voeding niet alleen de houdbaarheid maar ook de echte smaak van melk.

Vooral de lijn tussen vers en biologisch wordt niet altijd goed omschreven. Mensen denken wanneer iets van eigen grond komt, dat dit biologisch geproduceerd is. Maar gebruiken voor het verbouwen hiervan wel gif.

Voor het Biologisch keurmerk zit er veel meer achter. Het product moet echt puur natuur zijn, alles wordt dan ook gecontroleerd. Zo mag voor de koeien ook geen voer worden aangekocht, zelfs het hooi in de stal moet van eigen grond komen. Dit maakt het product uiteindelijk dan ook echt uniek.

‘Want melk van puur natuur is toch veel smaakvoller!’