Jan & Barbara van de Goede Vissers uit Lauwersoog hebben onze hulp nodig! Zij bouwen een fileerlokaal om voorlichting te geven over het Wad. Ook kunnen ze vanuit het fileerlokaal horeca en consument voorzien van lokaal en duurzaam gevangen vis. Voor het bouwen van dit fileerlokaal is geld nodig. Daarom organiseert Willem Schaafsma samen met Albert Kooy op zondag 3 mei om 13.00uur een benefietlunch met de prachtige producten van Jan en Barbara. De omzet van deze lunch gaat volledig naar Jan en Barbara. Tijdens de lunch vertellen de vissers over het Wad en hun vangst. De kosten zijn €55,- p.p. voor een vijf gangen lunch inclusief tafelwater, wijn en koffie na. Reserveer je kaarten via http://restaurant.couverts.nl/IFrame/Index/3359 of kijk op www.crowdaboutnow.nl/tailand voor meer informatie over het Fileer Lokaal.
De eerste zakjes Dichterlijke Malta aardappelen zijn op Goede Vrijdag aangekomen op de Leeuwarder markt. Wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden en Burgemeester Gerrit Krol van ’t Bildt kregen de eerste zakjes aangeboden. Malta’s zijn traditioneel de eerste nieuwe aardappelen van het seizoen. De aardappelen worden geteeld op Malta, maar het pootgoed komt oorspronkelijk uit ’t Bildt. De lading die vorig jaar met een Fries gedicht naar Malta is gegaan, zijn nu uitgegroeid terug gekomen met een Maltees gedicht. Dit is onderdeel van een project van de Bildtse Aardappelweken, Culturele Hoofdstad 2018 en tijdschrift de Moanne. Een stadsomroeper begeleidde de aankomst van de Malta’s. Bezoekers van de markt konden de Dichterlijke aardappelen direct proeven. Eetcafé Spinoza maakte er heerlijke hapjes van in hun eetkraam. Vanaf 4 april zijn de aardappelen te koop bij aardappelgroothandel Greydanus en samenwerkende supermarkten.
‘Het was een heerlijk drie gangendiner en dat voor maar 5 euro, dat krijg je thuis niet voor elkaar’. Goed gevulde groentesoep, Lam met aardappelgratin en als toetje een lekker gebakje van Bakkerij Salverda. Dat stond donderdagavond 2 april op het menu van het eerste Stadstuindiner bij Resto van Harte. Onder de noemer Stadstuindiner zijn er dit jaar vier speciale diners bij Resto van Harte, een initiatief van Groeikracht & Co, Hoofdstad van de Smaak en Resto van Harte. De initiatiefnemers bieden een duurzame en sociale maaltijd aan, speciaal voor de Leeuwarder met een platte beurs.
Wethouder Isabelle Diks opende het diner. ‘Het is een mooi initiatief om het gebruik van regioproducten te promoten, helaas eten we nog te veel groenten uit het buitenland’. Het menu is samengesteld uit seizoensproducten die lokaal zijn geproduceerd. Voor Groeikracht & Co is dit één van de uitgangspunten.
Berber Oosterhaven(19) van de opleiding Gastvrouw won afgelopen donderdag 26 maart de FC-Horeca Bokaal!
Studenten en leermeesters in het Friesland College bonden de strijd met elkaar aan om deze felbegeerde bokaal in elf categorieën. Variërend van ‘Mijn team is top’ tot de ‘Green Canteen’.
Ook was er een link met Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak. De studenten moesten namelijk een een driegangenmenu bereiden en serveren genaamd: ‘Culinaire Hoofdstad Leeuwarden 2015’. Hierbij werden onder andere ‘Waltgieltjes’, ‘Waltbeantsjes’ en ‘Sûkerbôlle’ gebruikt.
Een kleine twintig foodbloggers zijn op dinsdag 24 maart, op uitnodiging van Merk Fryslân, meegenomen op een smakelijke toer langs Friese regioproducten. Er is kennis gemaakt met Jersey stierenvlees, vers gevangen oesters van het Wad en
met de Friese A-merken, zoals Koopmans volkoren pannenkoekenmeel, een versgestoomde Friese bapao, Boomsma Berenburger, Fries bierbrood en een Fries biertje.
Na de oergezonde lunch, waarbij de smaakpapillen fantasierijk werden gekieteld bij restaurant SEMS, ging het gezelschap in een oude schoolbus het Friese platteland op. Medepassagier Boer Bart, met in zijn armen een acht dagen oud stiertje en een relaxte kip, vertelde over zijn koeien, rauwe melk en zijn kippenfarm, welke huist in een aangepaste Kip caravan. Bij Bongastate werd een workshop schapenmelkyoghurt maken gevolgd. Daarna op visite bij Waddengoud voor een proeverij van de Duindoor Powerbes, een voor vele bloggers een onbekende bes.
Als laatste onderdeel en hoogtepunt van de dag een food jamsessie met Friese chefs en leerlingen van het Friesland College. Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos, trots drager van de eretitel Meest Markante Friese Horecaondernemer, verraste het gezelschap met het schoonmaken en bereiden van twee in het oog springende, smakelijke onderdelen van de stier. Namelijk hart én testikels.
Ook de andere chefs, Ester Gerlofsma van restaurant Tandjong Priok, Daan Nagelkerke van restaurant Van Buren en de souschef van De Heeren van Harinxma op Lauswolt, Kees Meinderts verrasten met hun kookkunsten en zeer gedurfde keuzes voor ingrediënten. Het werd een geanimeerde proeverij. Na afloop, waarbij fotocamera’s, Twitter en Instagram overuren maakten, was de mening van het kieskeurige culinaire gezelschap unaniem.
“Leeuwarden verdient deze culinaire titel met recht. Wat een culinair talent huist er in de provincie. We hebben onbekende gerechten en ingrediënten leren kennen. Dat smaakt naar méér!”
De uitgereikte goodiebag was voor dit event een échte foodiebag, tot vreugde van het bijzondere bloggersgezelschap.
Driehonderd liefhebbers van jazzmuziek en de regionale keuken maakten zondagmiddag een rondgang langs vijf horecagelegenheden waar Fries jazztalent optrad. Daarmee was de eerste editie van JazzNtaste uitverkocht en een succes. JazzNtaste is een gezamenlijk initiatief van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak en City Jazz Leeuwarden.
De bezoekers van het evenement maakten een rondgang langs Ierse Pub Paddy O’Ryan, het Oranjehotel, Café Thus, Restaurant de Walrus en Eetcafé Spinoza. Daar werden ze verrast met een bijzonder Fries gerecht, variërend van een Fries broodje bapao tot een kroket van Friese droge worst. Met Wiebe Kaspers, VaiVaiVai, Celine Brugman, Nick Feenstra, Tim de Vries en Willem Romers kreeg het publiek bijzonder jazztalent voorgeschoteld.
‘Dit smaakt naar meer’, zo reageerden enthousiaste bezoekers. Met name de variatie in muziek in combinatie met de smakelijke gerechten, beviel de bezoekers goed. Er wordt nu gekeken hoe aan dit initiatief een vervolg kan worden gegeven.
JazzNtaste is uitverkocht! Er zijn geen kaarten meer beschikbaar, wel kunt u nog genieten van de jazzmuziek op de verschillende locaties.
De Nieuwe Oosterstraat is een echte Straat van de Smaak. Deze authentieke straat heeft een zeer gevarieerd aanbod aan winkels, zoals een groenteboer, een viszaak, een koffie- en theewinkel, een slagerij en een Friese streekwinkel.
Groenteman Martin van der Meulen vertelt over de ondernemers uit de straat: ‘We hebben verstand van prijs en kwaliteit en dat is wat de klanten uit de omgeving steeds meer waarderen.’
Elk kwartaal organiseert de Straat van de Smaak zijn eigen proeverij. Iedereen langskomen voor om verschillende hapjes te proeven, aangeboden door de horeca en winkeliers. Dit kan doordat de winkeliers graag met elkaar samenwerken, zegt Huub Riezebos, eigenaar van De Wereld van Koffie. ‘Het uitgangspunt is dat we elkaar kunnen aanvullen.’
Leer de ondernemers uit de Oosterstraat alvast kennen! Bekijk een preview in onderstaande video.
Een kleine twintig bekende Nederlandse foodbloggers, zoals Francesca van Francesca kookt!, Sandra Koopmans van leukerecepten.nl en Sabine Koning van Ohmyfoodness.nl, gaan op 24 maart samen met Friese chefs koken om een feestelijk Fries maal op tafel te zetten. Foodbloggen is helemaal hip en hot. Foodbloggers delen hun liefde voor eten met hun volgers. Bekende foodbloggers hebben tussen de 150.000 en 350.000 unieke bezoekers per maand.
Overdag maken de foodbloggers een tour door smaakvol Leeuwarden om streekproducten te verzamelen waar later mee gekookt gaat worden. Ze laten zich inspireren door ambachten en chef-koks zoals Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden, Esther Gerlofsma van Indonesisch Tandjong Priok in Arum en Daan Nagelkerke van Restaurant Van Buren in Leeuwarden. De Foodbloggers gaan werken met een groot aantal Friese producten, zoals schapenmelkyoghurt en geitenvlees. Fries suikerbrood en de dúmkes kunnen vanzelfsprekend niet ontbreken. Als de producten verzameld zijn, gaan de foodbloggers aan de slag in Restaurant Amuse van het Friesland College. Alle Foodbloggers zijn op uitnodiging van Merk Fryslân en Hoofdstad van de Smaak in Leeuwarden.
Doe jij al wat leuks komend weekend? Slieker Film draait Sergio Herman, FUCKING PERFECT vanaf donderdag en Café Thús heeft daar een heerlijk driegangenmenu bij bedacht! Film + Diner voor € 37,50! Reserveren die hap, toch?
De film+diner-actie is mogelijk bij de voorstellingen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Reserveren kan alleen via de kassa van Slieker Film (niet bij Thús). Bel tijdens kassa-uren naar 058-2050320.
Lees hier het hele nieuwsbericht van Slieker Film.