Ga mee op tour door Leeuwarden langs verschillende horecagelegenheden en geniet van heerlijke culinaire delicatessen en talentvolle Friese jazzmuzikanten!
Klik hier om kaarten te bestellen voor JazzNtaste op 22 maart of hier voor meer informatie over dit evenement.
Tijdens de achtste editie van Smûk en Smikkel dit jaar worden de pleinen van Blokhuispoort maar liefst twee pinksterdagen gevuld met hete hapjes, koude ijsjes, rollende keukens, vintage zithoeken, heerlijke koffies en verrukkelijke muziek.
Smûk en Smikkel is dé brunchmarkt van het Noorden, waar goed eten, heerlijke muziek en smaakvol vintage design samenkomen.
Met ruim 150 gasten is het smaakjaar vrijdag officieel geopend. Tijdens de officiële opening presenteerden veel samenwerkingspartners van Hoofdstad van de Smaak zich.
Er was een Smaakpanel met wethouder Isabelle Diks, gedeputeerde Johannes Kramer, voorzitter van Hoofdstad van de Smaak Lennard Drogendijk, René de Bruin van Week van de Smaak en Marc van Gulick van het comité van aanbeveling. Zij probeerden een bonbon met insecten, een stamppot van rode groenten en soepengrottenbrij. Ze vonden het verrassend lekker.
Topkok Jan Smink was ook aanwezig. Hij werd negende op de Bocuse d’Or, de belangrijkste internationale kookwedstrijd, waar de top van de wereld komt. Smink vertelde over Friese pintxos, een culinaire tapas. Iedereen had de kans om ze te proeven.
Aansluitend is de komende twee weken (14 februari t/m 1 maart) het Smaakparadijs in het Natuurmuseum Fryslân.
Topkok Marc van Gulick, lid van het comité van aanbeveling van Hoofdstad van de Smaak en directeur van Landgoed Lauswolt, roept restaurants in Friesland op om een menu met regioproducten op de kaart te zetten. Van Gulick deed dit tijdens de officiële opening van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015 op vrijdag 13 februari.
Leeuwarden is in 2015 Hoofdstad van de Smaak. Dat betekent een jaar lang aandacht voor eerlijk en lekker eten van dichtbij. Het hele jaar door zijn er activiteiten in Leeuwarden en de rest van de provincie waarin de regioproducten in de spotlights staan. Het Smaakjaar gaat van start met een twee weken durende expositie in het Natuurmuseum Fryslân, het Smaakparadijs. Op een grote tong worden de smaken zoet, zuur, zout en bitter uitgelicht. Bovendien kunnen kinderen kennis maken met nieuwe smaken, bijvoorbeeld insecten. Ook is er aandacht voor oude smaken; het gaat dan met name om peulvruchten. Het Smaakparadijs is tot 1 maart te bezoeken.
Leeuwarden krijgt aandacht in Jan Magazine met de 5 beste restaurants:
‘Leeuwarden is dit jaar de Hoofdstad van de Smaak. Toevallig binnenkort in de Friese provinciehoofdstad? Boek vooral een tafeltje bij een van deze vijf restaurants.’
Jan Magazine benoemt de volgende vijf restaurants als hotspot:
– Restaurant en wijncafé Sems
– Biologisch restaurant Eindeloos
– Restaurant Wannee
– Grand-Café De Walrus
– Restaurant BY ÚS
Lees hier het hele artikel.
Smeding Groenten en Fruit zet zich dit jaar in voor Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015. Zo stellen ze onder andere groente en fruit beschikbaar voor het Groot Liwwadder Diner op 17 september, het grootste openluchtdiner van Friesland. En natuurlijk vind je Smeding ook dit jaar op Ljouwert Culinair.
Bij Smeding houden ze van echt en lekker. Vanuit Sint Annaparochie leveren ze verse groenten en fruit door heel Nederland, België & Luxemburg. Ze selecteren alleen het allerbeste, rechtstreeks van de teler.
Het merk Mijnboer van Smeding is iets wat goed past bij Hoofdstad van de Smaak. Mijnboer producten gaan terug naar het idee van streekproducten van een vertrouwde boer en komen altijd uit eigen land. De producten van Mijnboer zijn altijd echte seizoensproducten, alleen beschikbaar op het moment dat ze het lekkerst zijn. Precies dat wat Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak naar voren wil brengen: ‘Eerlijk eten uit de eigen omgeving’.
Klik hier voor meer informatie over Smeding.
Veel positieve reacties op de opening van de vernieuwde biologische markt op het Zaailand in Leeuwarden. Op vrijdag 6 februari stonden er al negen kramen, dit wordt nog aangevuld met een tiende. Kaas, groenten, brood, noten en allerlei lekkers is er te krijgen van producenten van dichtbij.
Kijk voor de sfeerimpressie op onze Facebookpagina.
Met een kooksessie van producten uit Friesland en de Veluwe, heeft Ede op woensdag 4 februari het stokje van Hoofdstad van de Smaak overgedragen aan Leeuwarden. Uit Leeuwarden waren projectleider Christel Pieper, voorzitter van de stichting Lennard Drogendijk en wethouder Isabelle Diks met Friese regioproducten naar Ede gegaan. ‘Jullie zijn een goed voorbeeld geweest voor ons. Wij hebben er zin in en gaan er een mooi Smaakjaar van maken.’ Met deze woorden nam wethouder Isabelle Diks van Leeuwarden letterlijk het stokje over van wethouder Leon Meijer van Ede.
Insecten vies? Echt niet! Moleculair Bioloog en Voedingsdeskundige Patricia Stevens is nu al bijna 2 jaar bezig met het promoten van insecten als voedsel. Gefrituurde sprinkhanen, chocolaatjes met insecten, noem maar op.
In de voorjaarsvakantie zijn de Bugalicious producten te proeven in het Smaakparadijs in het Natuurmuseum Fryslân. Je kunt verschillende insectenhapjes proeven, zoals zelfgemaakte chocolaatjes met insecten en er worden ter plekke insecten klaargemaakt. Ook kun je de nieuwe Bugalicious reep kopen in het Smaakparadijs.