Ronald McDonald Gala Friesland

Met een groots Gala wordt gevierd dat de Friese Ronald McDonald Huizen in Leeuwarden en Beetsterzwaag bij elkaar al vijftien jaar zeer waardevol zijn in Friesland.

Deze feestelijke avond zal in het teken staan van de onmisbare zorg die de Ronald McDonald Huizen bieden aan kinderen en hun familie. Een mooie gelegenheid om uw relaties op een bijzondere avond te trakteren en tegelijkertijd de Friese Ronald McDonald Huizen te steunen.

Tijdens de avond kunt u genieten van een heerlijk diner verzorgd door Restaurant Het Ambacht uit Heerenveen en bijzondere optredens van Iris Kroes, Syb van der Ploeg, Zandtovenaar Gert van der Vijver, cabaretier Ronald Smink en nog veel meer. Ook is er een verloting en een veiling met fantastische kavels onder leiding van veilingmeester en ambassadeur Reitse Spanninga.

Op het gala wordt u verwacht in feestelijke stemming en Black-tie.

Voor meer informatie en reserveren, klik hier.

Omrop Fryslân zoekt beste amateurkok van Friesland

Houd jij van lekker eten koken? Heb je het gevoel dat je je carrière als chef-kok mis bent gelopen? Dan is het nieuwe programma Tafel18 van Omrop Fryslân iets voor jou! In Tafel18 gaat Omrop Fryslân op zoek naar de beste amateurkok van Friesland. Een vakjury en het publiek zullen in zes afleveringen bepalen wie dat is. De deelnemers krijgen verschillende opdrachten van de jury. Dit varieert van het maken van een bittergarnituur tot een driegangenmenu.

In het programma draait het vooral om Friese streekproducten. Kunnen er nieuwe smaakcombinaties ontwikkeld worden met bijvoorbeeld het Koudumer Boontje of Laaxumer bot? De deelnemers worden uitgedaagd om met deze en andere producten nieuwe verrassende gerechten te serveren. Ze krijgen tips over hoe ze gerechten op kunnen dienen en presenteren.

Tafel18 is vanaf oktober te zien bij Omrop Fryslân. Opgeven kan tot 22 augustus via www.omropfryslan.nl/tafel18. De opnames starten in september.

Ontmoet chef-kok Robert de Vries

Maak kennis met Robert de Vries, chef-kok van Grand-Hotel Post-Plaza in Leeuwarden. Post-Plaza is een van de vier horecabedrijven die meewerkt aan het Groot Liwwadder Diner in september. Robert is hoofd chef-kok bij het Groot Liwwadder Diner. Hij is het aanspreekpunt over alles wat met de keuken te maken heeft. Voor, tijdens, maar ook na het diner als dat  nodig is.

Koken voor duizend gasten is een pittige uitdaging, maar Robert vindt het fantastisch. ‘Het is vooral gaaf dat het diner op de Tweebaksmarkt plaatsvindt. Eens wat anders dan het Wilhelminaplein of het Oldehoofster Kerkhof. Er gaat veel tijd in de voorbereidingen zitten. In juni hebben we al een menu samengesteld. Inmiddels zijn we gaan proefkoken met het menu, om te kijken of alles klopt.’

Schoolproject ‘Schoolkookboek’

Hoofdstad van de Smaak organiseert samen met Kunstkade het schoolproject ‘Het Schoolkookboek’. Daarbij krijgen kinderen van basisscholen in Leeuwarden de opdracht op zoek te gaan naar het lekkerste recept. Het draait naast recepten om smaak, eten en herkomst.

Eerst gaan de kinderen kennismaken met basisproducten, zoals de aardappel. Daarvoor gaan de klassen op excursie naar een aardappelboer en een kwekerij. Aansluitend krijgen de scholen de opdracht om aardappelen in gerechten te verwerken. Ook gaan de kinderen aan de slag met het maken van gezonde hapjes in het kader van Sport op Basisscholen. Ook kunnen ze koken met studenten van de Middelbare Hotelschool. Uiteindelijk worden van alle recepten een ‘Leeuwarder Kinderkookboek’ samengesteld. De klas met het winnende recept mag koken met de chef in het Oranjehotel.

Er werken verschillende partners mee aan dit project: De Friesland Zorgverzekeraar (Sport op Basisscholen), Mama Mascha, Greydanus, Smeding, Poetic Potatoes, Friesland College en het Oranjehotel.

 

Friese Food Tour

De Friese Food Tour is een lekkere manier om Leeuwarden te ontdekken. Dan kom je langs leuke winkeltjes en typische Friese producten, zoals sûkerbôle en echte Friese Beerenburg van Boomsma. Overal is er de mogelijkheid om de lekkernijen te proberen.

De Friese Food Tour start bij het Oranje Hotel Leeuwarden. Van dinsdag t/m zaterdag. Klik hier voor meer informatie.

 

Tweede stadstuindiner groot succes!

Heerlijke vlierbloesemlimonade, een amuse van roomkaas met rettich, brandnetelsoep en met eetbare bloemen versierde sla. Dat stond donderdagavond 25 juni op het menu van het tweede stadstuindiner. De groenten en kruiden werden ook dit keer weer geleverd door de lokale stadsmoestuinen.

Het zomerse thema kwam in alles terug tijdens het succesvolle tweede diner, georganiseerd door Groeikracht & Co en Resto VanHarte. Dit keer vond het plaats in de kassen van Nordwin College, bij Grienskip. Grienskip verbouwt biologische groenten, in samenwerking met de lokale gemeenschap. Dit laat goed zien waar Groeikracht & Co voor staat: duurzaam voedsel bereikbaar maken voor iedereen. Voor vrijwilligers is het een kans om in beweging te komen en nieuwe mensen te ontmoeten. Ook dit is voor Groeikracht & Co belangrijk om te stimuleren.

Andere bijdragen kwamen van restaurant Het Ambacht, Doeties Geiten, Fries Veenweidevlees, Aardappelgroothandel Greydanus en IJsboerderij Margje 24.

In september organiseert Groeikracht & Co het derde stadstuindiner, met thema ‘herfst’.

20150625-IMG_530720150625-IMG_5329

ELLE België: Verrassend Fryslân

In de ELLE België van juli 2015 staat een mooi artikel over Fryslân en Leeuwarden. ELLE België bezocht culinaire en culturele plekjes in de mooiste provincie van Nederland. Van de Friese Food Tour en het Fries Museum tot praamvissen met Ale de Jager.

“Er valt heel wat te zien, proeven en beleven, nu Leeuwarden dit jaar Hoofdstad van de Smaak is en de Friezen heel gastvrij blijken te zijn. Lekker ite!”

ellebelgie-1ellebelgie-2

 

 

 

 

Geschreven door Claire Thys.

 

 

Groot Liwwadder Diner
Koop hier tickets

Schuif aan bij het grootste openluchtrestaurant in Leeuwarden! De Tweebaksmarkt verandert 17 september, ter afsluiting van de Week van de Smaak, in het grootste openluchtrestaurant van Leeuwarden. Geniet samen met 1000 andere Liwwadders van een heerlijke maaltijd gemaakt met streekproducten.

Naast lekker eten wordt er ook gezorgd voor bijzonder entertainment tijdens het diner. Voor €30 kunt u aanwezig zijn bij het Groot Liwwadder Diner. Koop hier uw tickets.

Organisatie gebeurt in samenwerking met: Sligro, Friesland College, Middelbare Hotelschool Friesland, Greydanus, Smeding, Koopmans Meel, Dr. Oetker, Veltman Vis en de gezamenlijke horeca rondom de Tweebaksmarkt.

Geslaagde Heitiedeipicknick

Honderd gasten trotseerden zondag de regen en werden beloond met een heerlijke picknick in nationaal pak de Alde Feanen in Earnewâld.

Heities konden volop genieten van lekkere hapjes en drankjes. Zo stond er een cocktail voor hun klaar en konden ze verschillende soorten biertjes proeven tijdens de bierproeverij. Broodjes worst kwamen van het vlees van de varkens Beer en Burg. Er was ook heerlijke vis.

Vaders konden hun kennis testen tijdens de ‘Kanjers Kwis’ . Tijdens de wildpluk expeditie verteld John Zijlstra over eetbare planten en de verschillende kruiden die in de natuur groeien.

Ook voor de kinderen was er volop vermaak met palingkistjes timmeren en broodjes roosteren boven het vuur.

Kortom, een dag om nooit te vergeten in de Alde Feanen!

 

Picknick voor stoere heities

Ben je zondag ook bij de Heitiedeipicknick in Earnewâld? Vanaf 11 uur ben je van harte welkom bij het Bezoekerscentrum De Alde Feanen, Koaidyk 8a in Earnewâld. Natuurlijk hopen we dat de zon schijnt. Maar mochten de weergoden wat anders bedenken, kunnen we met z’n allen onder een prachtige houten overkapping.

Je kunt zondag barbecueën aan het water met het heerlijke vlees van de varkens Beer & Burg.  Of probeer de cocktails van Whiskey of Claerkampster Cloosterlikeur van Boomsma Distilleerderij met wilde kruiden. Voor de bierliefhebbers is er een echte bierproeverij! Hoe wordt bier gebrouwen? Welk graan hoort bij welk soort bier en hoe smaken die verschillende bieren? Er is ook een speciale Heities-only Kwis, waar vaders zich kan bewijzen (12.45). Of ga mee op expeditie Lekker Wild met wildplukker John, die in het veld laat zien wat de natuur voor lekkers te bieden heeft (11.30, 12.30 en 13.30). IJsselmeervisser Pieter Boomsma vertelt om 12.00 en 13.00 uur sterke verhalen vol humor.

Voor de kinderen is er ook genoeg te doen! Zo kunnen ze palingkistjes timmeren, beestjes zoeken langs de waterkant, varen met een palingvisser, zelf broodjes bakken en op expeditie met wildplukker John in nationaal park De Alde Feanen van It Fryske Gea!

Wil je hier ook bij zijn en heb je nog geen tickets?  Stuur een mail naar info@lwdsmaakstad2015.nl.  Of koop zondagochtend je ticket bij de ingang van de picknick. De Heitiedeipicknick is om 14.00 uur afgelopen.
(Voor kinderen tot 3 jaar is het niet nodig om een ticket te kopen.)