Eerste verborgen diner bij LC

Veertig gasten hebben genoten van het eerste Verborgen Smaak van Leeuwarden diner. Wie een ticket koopt voor een ‘verborgen diner’ weet nog niet op welke plek het pop-up restaurant is en wie er kookt. Op donderdag 26 november kookte Daan Nagelkerke van het Tuincafé in Buitenpost een heerlijk viergangen-diner in de papieropslag van de Leeuwarder Courant.

De gasten kregen een dag van tevoren het adres door, maar desondanks hadden sommigen moeite de plek te vinden. Na een rondleiding langs de drukpersen van de krant, streek de groep neer in het gelegenheidsrestaurant. Woensdag 2 december is het volgende ‘verborgen diner’.

 

Kids van De Sprong winnaars van ‘Het beste schoolrecept’

Leerlingen van basisschool De Sprong, Zuidlanden zijn winnaar geworden van de wedstrijd ‘Het beste Schoolrecept’. De afgelopen weken zijn leerlingen van verschillende basisscholen in Leeuwarden op meerdere bedrijfsbezoeken geweest, en op basis daarvan hebben zij in de klas het schoolrecept ontwikkeld.

De schoolexcursies gingen naar de tomatenkassen van Kwekerij ‘It Wiid’, aardappelboer Jensma en aardappelgroothandel Greydanus. Bij de Middelbare Hotelschool hebben de leerlingen culinaire kneepjes in de keuken geleerd. Daarna zijn de kinderen met de producten aan de slag gegaan in de klas.

De winnende klas gaat aanstaande woensdag als hoofdprijs, samen met chef-kok Dennis van der Berg, koken in de keuken van het Oranjehotel. Hier koken ze hun recept ‘een rode kool met aardappel toren’, om het aan het einde van de ochtend gezamenlijk op te eten.

Het project ‘Het beste schoolrecept’ is een initiatief van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak in samenwerking met Kunstkade. Het project wordt mogelijk gemaakt door Smeding Groenten en Fruit, Greydanus Aardappelhandel en Transport, Middelbare Hotelschool Friesland, Poetic Patatoes en het Oranje Hotel.

Media Art Festival met smakelijk Food programma

Op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november gaat het Media Art Festival feestelijk van start met de opening van de Young Masters expositie en heel veel extra’s. Vanaf 12.00 uur ben je van harte welkom, de toegang is het hele weekend gratis! Zaterdagavond is om 18.30 het Bitterbuffet van Markus Binner. Laat je verrassen door de verschillende bittere smaken.

Op de zondagmiddag van het openingsfestival zoeken we de diepte op. Samen met kunstenaars en andere experts en activisten gaan we in discussie over de toekomst van voeding en voedselproductie en welke rol kunstenaars kunnen spelen in de ontwikkeling van nieuwe patronen en technologieën.

Kijk ook vooral op www.mediaartfriesland.nl voor het hele programma van zaterdag 31 oktober tot en met 21 november!

Ambitieuze restauranteigenaren gezocht!

Heb jij samen met een partner een mooi restaurant en zijn jullie man/vrouw, moeder/dochter, vader/zoon, goede collega’s of beste vrienden? En staat één van jullie in de keuken?

Producent Skyhigh TV zoekt voor een nieuw televisieprogramma ambitieuze koppels die trots zijn op hun restaurant en die de strijd aandurven met andere restaurants. Samen met twee culinaire deskundigen gaan jullie bij elkaar dineren en elkaar beoordelen op de kookkunsten en de totaalbeleving van het restaurant.

Weten jullie samen alle andere koppels te overtreffen? Dan winnen jullie, naast een onbetaalbare promotie, een fraai geldbedrag om te investeren in jullie prachtige restaurant!

Ben je enthousiast geworden? Of ken jij een koppel dat hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mail met je motivatie naar julie.vanderkluft@skyhightv.nl of bel naar 035- 75 08 228

NFF brengt nieuw Film & Food programma

Laat het je goed smaken: de nieuwe programmalijn van het Noordelijk Film Festival, Film & Food. Van 11 tot 15 november focussen we ook culinair op het Noorden, in samenwerking met Ark Fryslân en Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak. Wat dan precies? Nou, een aantal foodfilms, een speciaalbierbar, live cooking en meer!

Op donderdagavond Steak(R)evolution. In deze documentaire volgen we de zoektocht van regisseur Franck Ribière naar het perfecte stukje vlees. Tijdens zijn zoektocht komt hij langs boeren, fokkers, slagers en chef-koks in o.a. Frankrijk, Italië, Zweden, België en Spanje. Tijdens de film serveert chef-kok Willem Schaafsma een toepasselijk menu van uiteraard een bijzonder stuk vlees.

Op vrijdag verzorgt kunstenaar Claudy Jongstra een workshop in De ARK Fryslân (Zuidergracht). Aansluitend kunnen de deelnemers aan de workshop naar de film Good Things Await. De film vertelt het verhaal van de tachtigjarige holistische boer Niels Stokholm, die op zijn pittoreske boerderij in Denemarken een geheel eigen manier van veehouderij naleeft en daarmee de zeldzame Deense rode koe in stand tracht te houden.

Op zondag is in de hal van het Fries Museum een markt met regioproducten en draait er een compilatieprogramma van bijzondere korte films die elk op hun eigen manier een blik werpen op voedsel en de rol die dit inneemt binnen onze samenleving.

Al honger? Hier bekijk je het volledige Film & Food programma.

Data Verborgen Smaak bekend!

De data voor ‘De verborgen Smaak van Leeuwarden’ zijn bekend! Op vrijdag 20 november, donderdag 26 november en woensdag 2 december zijn er op ‘verborgen’ locaties in Leeuwarden bijzondere diners. Een unieke en eenmalige kans om te genieten van bijzondere diners op verrassende locaties. Blijf ons volgen en ontdek steeds meer over ‘De verborgen Smaak van Leeuwarden’!

Kinderen van Leeuwarder basisscholen gaan
‘de boer op’

Kids van de groepen 7 en 8 van OBS Potmarge en IKC Franciscus zijn als eerste gestart met het project ‘Het Beste Schoolrecept’. Zij hebben een kijkje genomen bij Kwekerij ‘It Wiid’ en bij aardappelboer Jensma Agro. De kinderen mochten zelf tomaten plukken en helpen bij het sorteren van de aardappelen. Ook hebben ze tomaten en aardappelen mee genomen, om later op school of thuis mee te koken. Volgende week gaan de kinderen kijken wat er nou met een aardappel gebeurd als de boer hem uit de grond gehaald heeft. Dit kunnen ze zien bij Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen.

Na het bezoek aan de producenten, worden de kinderen ontvangen op de Middelbare Hotelschool van het Friesland College. Daar leren de leerlingen hoe ze een tafel mooi kunnen dekken en ze krijgen les in het serveren.

Uiteindelijk ontwikkelen de kinderen een eigen recept. De klas met het beste recept mag gaan koken in het Oranje Hotel.

Het educatieproject ‘Het beste schoolrecept’ is een initiatief van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak in samenwerking met Kunstkade. Het project wordt mogelijk gemaakt door Smeding Groente en Fruit, Greydanus Aardappelhandel en Transport, Middelbare Hotelschool Friesland, De Bildtse Aardappelweken en het Oranje Hotel.

Geweldig Groot Liwwadder Diner

Kijk nog even samen met ons terug naar een fantastische avond! Het Groot Liwwadder Diner was geweldig!

Met dank aan: D’Drive Kunstopleidingen, Middelbare Hotelschool Friesland, Hotel Post-Plaza, Turks Restaurant Saray Leeuwarden, Eetcafe Het Leven, Paddy O’Ryan, MHB Showtechniek, Wiersma Tentenverhuur, Partyverhuur & Catering., Provincie Fryslân, Douma Installatie evenementen service, EHBO vereniging Leeuwarden, Smeding Groenten En Fruit, sligro, Greydanus Aardappelgroothandel & Transport BV, Veltman Vis Service, Koopmans Meel, Dr.oetker, Boomsma Distilleerderij/Wijnkoperij, Dance Company 058, Poortvliet Veiligheidsdiensten.

Gertjan T. Keegstra, Chris Wagenaar en Roan Wassenaar bedankt voor dit geweldige filmpje!

Ben jij de beste winterkostkok?

Wij zijn op zoek naar dé winterkostkok. Jij draait je hand niet om voor een stamppot op grootmoeders wijze of juist in een hedendaags jasje, we zijn er reuze benieuwd naar.
Eenvoudig of met bijzondere ingrediënten? Het kan allemaal bij dit winterkostfestival. Wel past het helemaal als je seizoensproducten gebruikt, hopelijk ook nog producten uit je eigen omgeving. Een jury gaat je recept beoordelen op originaliteit, én op de ingrediënten die je gebruikt. Als je gerecht ook nog een bijzondere naam heeft is dat een pré.

Na de beoordeling van de jury gaan acht winterkostkoks door naar de halve finale. Publiek in diverse Friese supermarkten beoordelen de gerechten die je zelf gekookt hebt. In totaal vier finalisten gaan vervolgens door naar de finale. Daar wordt jouw gerecht uitgekozen door een publieksjury én een jury met deskundigen.

Geef je nu hier op! Opgeven kan tot 17 oktober.

Duo’s van hobby- en leerling-koks nemen het tegen elkaar op

Op maandag 28 september organiseert Vinoteca Il Casale in Ryptsjerk een bijzondere kookwedstrijd rondom het thema van de Week van de Smaak: vis, schaal- en schelpdieren.
Nu Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak is, zullen in het driegangenmenu dat de duo’s koken duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren uit de Friese meren, de Waddenzee en de Noordzee boven de Waddeneilanden centraal staan.  Vier getalenteerde leerling koks van de Middelbare Hotelschool Friesland koken in teams van twee personen met vier bijzondere hobbykoks.

Programma
We starten om 10.00 uur met de eerste twee teams en de middagsessie begint om 14.00 uur.
Zo rond de klok van 17.00 uur wordt de prijswinnaar bekendgemaakt door Ale de Jager, de Fryske Held van de Smaak.
De jury bestaat uit Andrea van Gemst (oprichter Slow Food Nederland), Marco Poldervaart (chef-kok en eigenaar restaurant het Havenmantsje in Harlingen) en Gianni Formizzi Opitz (voormalig chef-kok en intermediair in Italiaanse wijnen).
In een tent op het terrein van de Vinoteca kunnen gasten op het scherm de wedstrijd volgen. De houtoven is die dag in gebruik zodat we pizza’s kunnen bakken!

Vinoteca Il Casale Kookstudio en Wijnhandel is al 17 jaar gevestigd aan de Nieuwlandsweg 9 te Ryptsjerk.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Age de Graaf via info@ilcasale.nl of 0511-432243.