Er zijn helaas geen kaarten meer beschikbaar voor de Marijkedag van 20 juni. De Marijkedag start om 10.15 met een rondleiding door de stad en het HCL, aansluitend een 18e eeuwse lunch en tot slot een bezoek aan de harddraverij op het Wilhelminaplein met een gereserveerde plek op de tribune.
U kunt nog wel naar de harddraverij op het Wilhelmnaplein, waarbij paarden ongezadeld en in gestrekte draf de strijd met elkaar aangaan. Koning Willem-Alexander reikt de Gouden Swipe uit.
‘Wij hebben nog eigen keukens en koken ook zelf, met producten uit de regio’, aldus Jörgen Keijl, Hoofd Voeding bij Zorggroep Tellens. Woensdagavond 3 juni gingen de bewoners van het Frittemahof in Sneek niet alleen lekker eten, maar ook moesten ze zelf aan de slag in de keuken! Eerst werd er gezellig samen gekookt om daarna gezamenlijk alles lekker op te eten. Er werd gekookt met regioproducten en producten uit de stadstuin. Met een opkomst van ruim honderd mensen was de eerste culinaire wijkavond een groot succes.
De culinaire wijkavond is tot stand gekomen door een samenwerking van Hoofdstad van de Smaak, Stadstuin Sneek, Reitse Spanninga en de keuken van Frittemahof. Zorggroep Tellens is de koepel waartoe 17 woonzorgcentra en 6 service appartementencomplexen in de gemeenten Súdwest Fryslân, Littenseradiel, Franekeradeel en Tytsjerksteradiel. Daarnaast is zorggroep Tellens actief in de thuiszorg en biedt zij tal van servicediensten, waaronder maaltijden aan huis voor senioren.
Gezamenlijk eten staat bij zorginstelling Tellens hoog in het vaandel. Eten wordt gezien door de zorggroep als een sociaal gebeuren en heeft een bewuste keuze gemaakt om in iedere zorglocatie de eigen keuken te behouden. Niet alleen kunnen bewoners gezamenlijk alle maaltijden nuttigen, ook zijn er speciale activiteiten rondom de maaltijden. Zo is er in locatie Noordhoek in Sneek een maandelijkse maaltijd samen met wijkbewoners én is er een speciale mannenkookgroep in Wommels. En dan hebben we het nog niet eens over de aardappelschilclubjes in verschillende locaties. Zowel in Sneek als in Makkum wordt gekookt met producten uit de stadstuin/dorpstuin.
Tresoar in Leeuwarden heeft speciaal voor Hoofdstad van de Smaak het bijzondere tafellaken van Fedde en Wil Schurer uit het depot gehaald. Fedde Schurer was een bekend journalist, schrijver, politicus en dichter. Als hij en zijn vrouw gasten kregen, mochten ze hun handtekening op het tafelkleed zetten. Zijn vrouw Wil borduurde later de namen.
Gasten waren onder andere Rink van der Velde, Bibeb, D.A. Tamminga en Anne Wadman. Omdat Wil het kleed bewaarde in een Lindt chocoladedoosje, wordt het geheel tentoongesteld in een vitrine die er uitziet als een bonbondoos. Bij Tresoar kan ook chocolade geproefd worden. De expositie duurt nog tot 28 augustus.
De expositie is opgenomen in de Friese Food Tour, de culinaire ontdekkingstocht door Leeuwarden.




Vinoteca Il Casale in Ryptsjerk organiseert maandag 28 september een kookwedstrijd met het thema ‘Vis’, het thema van de Week van de Smaak.
Er wordt gekookt met duurzaam gevangen vis, schaal en schelpdieren van het wad en uit de Friese binnenwateren. Vier leerling-koks van het Friesland College vormen teams met vier hobbykoks. De teams maken een amuse, voor- en hoofdgerecht.
Voor de kookwedstrijd is Vinoteca Il Casale nog op zoek naar vier hobbykoks die naast vier leerling-koks van het Friesland College willen koken. Ben je hobbykok en lijkt het je leuk om mee te doen met de wedstrijd? Neem dan contact op met Age de Graaf van Vinoteca Il Casale via info@ilcasale.nl
Klik hier voor meer informatie over de kookwedstrijd.
De Memmedei-Picknick van zondag 10 mei was een groot succes! Ruim 140 moeders, vaders, kinderen en kleinkinderen genoten van een mooie fietstocht door de natuur en hebben onderweg heerlijk verse melk getapt bij de Biomelktap.
Eenmaal aangekomen bij Martenastate in Koarnjum, kregen de gasten de mogelijkheid om een heerlijke picknick samen te stellen. Er was volop keuze uit verschillende producten, zoals smoothies, heerlijk muffins gevuld met Geitenkaas en Daslook en Framboos met Viool, broodjes van Friese granen, pannenkoeken en salades. Zo kon elke moeder een picknick samenstellen naar eigen wens. Het weer was zeer aangenaam met een lekker zonnetje erbij.
Naast heerlijke regioproducten om te eten, was er ook genoeg te ondernemen. Met het hele gezin kon je de omgeving verkennen en kon je onder andere een heerlijk ijsje halen bij Túnmanswente.
3 juni 2015 is er een culinaire wijkavond in het Frittemahof in Sneek (Zorggroep Tellens). Er is een kookdemonstratie met regioproducten voor bewoners en wijkgenoten. Samen met Stadstuin Sneek, Reitse Spanninga en kookteam Tellens.
Gezamenlijk eten staat bij zorginstelling Tellens hoog in het vaandel. Eten wordt gezien door de zorggroep als een sociaal gebeuren en heeft een bewuste keuze gemaakt om in iedere zorglocatie de eigen keuken te behouden. Niet alleen kunnen bewoners gezamenlijk alle maaltijden nuttigen, ook zijn er speciale activiteiten rondom de maaltijden. Zo is er in locatie Noordhoek in Sneek een maandelijkse maaltijd samen met wijkbewoners én is er een speciale mannenkookgroep in Wommels. En dan hebben we het nog niet eens over de aardappelschilclubjes in verschillende locaties. Zowel in Sneek als in Makkum wordt gekookt met producten uit de stadstuin/dorpstuin.
Zorggroep Tellens is de koepel waar 16 zorglocaties onder vallen in de gemeenten Súdwest Fryslân, Littenseradiel, Franekeradeel en Tytsjerksteradiel.
Voor Jan en Barbara van de Goede Vissers zijn er door chef-koks Willem Schaafsma, Albert Kooy en Michael Roest gerechten geserveerd voor een Benefietlunch. De koks vinden dat het fileerlokaal er moet komen. Zo kunnen mensen leren werken met duurzaam gevangen vis uit de regio. Vissers Jan en Barbara waren zelf ook aanwezig en vertelden over de (Wadden)visserij.
Meer dan 65 mensen genoten van een vijfgangenmenu, geserveerd met producten van het Wad en uit de Noordzee. Voor degenen die niet van vis houden, was er een vegetarisch menu. Ruim € 3500,- is opgehaald voor het fileerlokaal van Jan en Barbara! Een mooie prestatie!
Je kunt de vissers ook nog steunen door te doneren via https://www.crowdaboutnow.nl/tailand!
Leeuwarden heeft er twee mooie nieuwe producten bij! Op 1 mei presenteerde ‘Maria Louise’ de nieuwe StadsBonbons058 en de Maria Louise likeur bij Priuw in Leeuwarden. Burgemeester Bilker, Nassaukenner en voorzitter van Stichting Nassau en Friesland, mocht als eerste proeven. ‘De smaak van de likeur is zacht en warm’, aldus Bilker. De chocoladebonbons zijn van chocolade en gevuld met babbelaarlikeur van Weduwe Joustra. Op de bonbons zijn bezienswaardigheden te zien uit Leeuwarden, zoals de Waag en de Oldehove. Het is ook mogelijk om een eigen afbeelding op de bonbons te laten ‘drukken’.
Een ander nieuw product is de Huyslikeur van Priuw. Deze Maria Louise likeur is speciaal ontwikkeld voor het Maria Louise jaar 2015. De Taart van Tonny maakt de bonbons in opdracht van Priuw. De bonbons en de likeur zijn uitsluitend te koop bij Priuw.

Bezoek de voorjaarsfair ‘Groei & Bloei – in alle Staten’ bij Dekemastate in Jelsum en Túnmanswente/Martena State in Koarnjum en geniet van ‘Fair Culinair’ op zaterdag 25 april. Tijdens de voorjaarsfair zijn er vele activiteiten voor jong en oud op fietsafstand van elkaar. De entree is op deze dag voor alle locaties gratis. Je bent welkom van 10.00 – 17.00 uur.
Martenastate staat dit jaar weer vol met kramen met het thema ‘Fair Culinair’. Daarnaast zijn er ook planten, bollen, zaden, woon- en tuindecoratie en bijzondere hobby’s te bezichtigen en te koop. Even genieten met een bakje koffie of thee en ambachtelijk gebak kan in de theetuin of het restaurant, met muziek van GallimauFries. Je hebt de mogelijk een expositie te bekijken over het herstelplan Koarnjumer Bosk, je kunt een stinzenrondleiding volgen en er is een springkussen aanwezig.
Bij Dekema State zijn rond de zestig kramen aanwezig met het thema Groei & Bloei. Aanwezig zijn onder andere bekende kwekers als Brian Kabbes, Henk Jacobs, Firma Douma met zaden en ‘de tomatenman’, maar ook de kaasboerderij, eetbaar hout, brocante en nog veel meer. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij de poffertjeskraam of ambachtelijk ijs proeven bij Tikje Anders. Er is ook genoeg te ondernemen voor jong en oud, zoals boogschieten, stinzenrondleidingen en muzikale optredens.
Voorjaarfair ‘Groei & Bloei – in alle Staten’
Datum: zaterdag 25 april 2015
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Gratis entree!
Adressen locaties:
Dekema State, Dekemawei 5 te Jelsum
Martenastate ( bij Túnmanswente), Martenawei 2 te Koarnjum
Meer info: www.tunmanswente.nl