Recept: Hutspot met runderlende van de barbecue

Het is tijd voor lekkere runderlende van de koeien van Melkveebedrijf Koblomke! Ben jij ook een culinaire liefhebber? Dan hebben wij een heerlijk recept voor jou om te maken. Hutspot met runderlende van de barbecue, volgens een recept van kok Peter Wegeling. Peter is praktijkinstructeur en chef-kok van Restaurant Nu, beide voor de Friese Poort in Drachten.

Lees hier het recept: Recept Hutspot met runderlende van de barbecue

Frysk Menu bij ‘By Us’

Restaurant By Ús aan Over de Kelders in Leeuwarden is een restaurant dat zich laat inspireren door de natuur en alles dat daar in leeft. By Us heeft een sterke binding met de provincie Friesland en wil ook zoveel mogelijk koken met regionale producten, zoals Lauwersland rund, Kollumer pronkbeantsjes en Friese mosterd en whiskey. ‘En het menu verandert regelmatig door het gebruik van seizoensproducten’, vertelt chef-kok Douwe van der Lei. ‘Hierdoor blijft het Friese menu verrassend.’ Op dit moment kan er genoten worden van lokale reegeit, gerookte wadoester, gebakken sûkerbole en Friese ‘’coq au vin”. Van der Lei kookt al jaren met traditionele Friese recepten, en deze worden op een hippe, culinaire manier gepresenteerd. Het Friese suikerbroodijs blijft een favoriet onder de gasten. “Als we dit dessert van het menu afhalen, krijgen we klachten”, lacht Van der Lei. Kijk voor meer informatie op de website van Restaurant By Ús.

Mooi artikel in de Metro

Metro Dagblad plaatste vrijdag 6 maart een artikel over Leeuwarden als Smaakstad. Leeuwarden is weer prachtig neergezet als culinaire hotspot. Lees hieronder het artikel, geschreven door Kristiaan Schimmel.
Metro - 6 maart 2015 2

Koblomke: melk en vlees

Melkveebedrijf het Koblomke in Loënga doet het anders dan veel andere veehouders. De koeien en de kalfjes leven in een groep. Eigenaren Jelle en Hanneke Hansma zijn er van overtuigd dat het goed is voor hun dieren en dat je dat kunt proeven.

Het jeugdige testpanel, Lotte en Iris, nam de proef op de som. Benieuwd? Bekijk de video hieronder.

Op 14 maart organiseert Koblomke het evenement ‘Eten bij de boer’, een bijzonder diner tussen de koeien. Wil je er ook bij zijn? Klik hier voor meer informatie.

Regioproducten in de spotlight

“Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak geeft ons de kans om te laten zien wat voor verschrikkelijk moois en lekkers we allemaal in Friesland in huis hebben,” aldus Arjen Rusticus, mede-eigenaar van De Walrus in Leeuwarden en Sneek.

Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak geeft de horecaondernemers de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Ook Friese regioproducten en hun producenten worden onder de aandacht gebracht. Chef-kok Jeroen van Beek van de Vrouwenpoort hoopt dat door Hoofdstad van de Smaak minder bekende Friese regioproducten, meer populariteit krijgen. Het werken met regioproducten is belangrijk voor de horecaondernemers, zo weten ze precies waar het product vandaan komt en wat de geschiedenis is. Lokale producten die Friese chef-koks veel gebruiken zijn vis, vlees, schaal- en schelpdieren. Natuurlijk vallen er altijd dingen te verbeteren. Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos zou graag willen zien dat het logistieke proces verbeterd wordt.

Eerste Hoofdstad van de Smaak-menu bij Restaurant Van Buren

Restaurant Van Buren in het Oranje Hotel in Leeuwarden is het eerste restaurant met een Hoofdstad van de Smaak menu! Tijdens de opening van het Smaakjaar deed topkok Marc van Gulick een oproep aan restaurants om een menu met regioproducten op de kaart te zetten. Van Buren is het eerste restaurant dat hier gehoor aan geeft. Vanaf 4 maart kunt u van het menu genieten.

“Ik werk altijd al met zoveel mogelijk Friese producten, maar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak heeft mij geïnspireerd om één menu te maken, waarin Friese producten extra benadrukt worden. We gebruiken zoveel mogelijk seizoensproducten, die herkenbaar en toegankelijk zijn, voor zowel Friese gasten als gasten van buiten Friesland. Het doel is om het Smaakstad menu ongeveer één keer per maand te veranderen,” vertelt Daan Nagelkerke, chef-kok van Restaurant Van Buren.

Het uitgebreide menu bestaat uit zes gerechten met een Friese invloed, waaronder twee amuses, een Tartaar van Waddengarnalen, Crème van Friese woudboontjes, Stoof van Friese weiderund, Mousse van wichtertjes (pruimen) en koffie of thee met huisgemaakte friandises. Naast het 6-gangen menu, kunt u genieten van een Frysk aperitief, een bijpassend wijnarrangement en tafelwater. Het menu kost €49,50 p.p. Voor meer informatie kunt u kijken op www.restaurantvanburen.nl.

Smaakparadijs groot succes!

Het smaakparadijs tijdens de voorjaarsvakantie in het Natuurmuseum Fryslân was een groot succes!

Ruim 8000 bezoekers kwamen  af op de expositie over de smaken zoet, zuur, bitter en zout.  Het populairst waren de onderdelen spannende en nieuwe smaken: dineren in het donker en het proeven van insecten.

Pannenkoek & Beppe dagen

Ga gezellig met de (klein)kinderen langs het Frysk Lânbou Museum in Earnewoude! Tot en met 27 februari zijn er de Pannenkoek en Beppe dagen. Kinderen leren veel over graan, er zijn in het museum weetjes te vinden over hoe het groeit en wat je er van kunt maken.

Ook zijn er doe-activiteiten, waaronder stro-vlechten. Samen met Pake en Beppe kunnen de kinderen graan malen en maken ze hun eigen pannenkoek! Daarnaast is er elk uur de  kindertheatervoorstelling “Jellebel en het mysterie van het Graan”.

De entree voor volwassenen is 6 euro en voor kinderen 3 euro inclusief theater en alle activiteiten.

Meer informatie kunt u vinden op www.frysklanboumseum.nl.

Stadstuindiners in Leeuwarden

Resto VanHarte en Groeikracht & Co organiseren voor het Smaakjaar een viertal stadstuindiners die elk samenvallen met één van de vier seizoenen. De seizoensproducten die lokaal zijn geproduceerd staan centraal. De initiatiefnemers willen een duurzame en sociale maaltijd aanbieden aan alle Leeuwarders, en speciaal voor de Leeuwarder met een platte beurs.

‘We willen het goede werk van Resto VanHarte onder de aandacht brengen en laten zien dat duurzame groentes in de stadstuinen van Leeuwarden worden verbouwd. Lokaal, lekker en sociaal eten. De rest van alle spullen komen ook bij regionale producenten vandaan’, vertelt Thyra van der Veer. Zij is één van de initiatiefnemers van ‘Groeikracht en Co’, dat voortgekomen is uit Project i Eerlijk en Groen. In totaal denkt Thyra dat er 75 mensen op het diner af zullen komen.

Het eerste diner zal plaatsvinden op 2 april 2015 en heeft als thema “Lente”. Voor meer informatie kunt u  terecht op de facebookpagina van Groeikracht & Co. Nu al reserveren? Dit kan via ij.veenstra@restovanharte.nl.