Vond jij het Groot Liwwadder Diner vorig jaar ook zo geslaagd? Wij in ieder geval wel, en daarom organiseren we het dit jaar gewoon weer! Noteer donderdag 29 september 2016 alvast in je agenda, want dan zetten we de Tweebaksmarkt weer op zijn kop!
Dit jaar wordt de tafel wederom voor 1000 mensen gedekt. De belangrijkste doelstelling van het diner is ‘verbinden’. Het thema is dan ook ‘sharing diner’: je deelt zowel de beleving als het eten met elkaar. Daarnaast maak je tijdens het diner nieuwe contacten en onderhoud je oude contacten.
Het diner wordt op bijzondere wijze geserveerd door studenten van de middelbare hotelschool aan het Friesland College. D’Drive, de opleiding voor podiumkunsten, producties & events van het Friesland College zorgt voor entertainment bij het grootste en leukste openluchtrestaurant van Leeuwarden.
Wil jij dit feest niet missen? Reserveer dan alvast een plekje. De ticketbox staat al online! Je bestelt jouw tickets hier.
Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram zodat je als eerste op de hoogte bent van het laatste nieuws rondom het Groot Liwwadder Diner!
Het Groot Liwwadder Diner is een initiatief van Leeuwarden Smaakstad en wordt georganiseerd in samenwerking met het Friesland College, ROC Friese Poort, alle horeca rondom de Tweebaksmarkt, Sligro/Smeding, Studiestad Leeuwarden en provinsje Fryslân.
Wist je dat Leeuwarden van oudsher een stad is met ontzettend veel kroegjes en koffiehuizen? Als voormalig garnizoensstad en zuivelcentrum telde Leeuwarden al vroeg veel herbergen en cafés.
Op zaterdag 18 juni kun je mee on tour langs spraakmakende, historische horecazaken. Een tour met smakelijke verhalen en gerechten uit de dagen van weleer. De tour wordt georganiseerd door Smaakstad Leeuwarden in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden. Onder leiding van een gids ga je op pad langs de historische panden in de stad. Bij zes panden steek je aan voor een bijzonder gerecht.
Eén van die zaken is de Friesche Club, die sinds kort ook toegankelijk is voor niet-leden. De route eindigt na ongeveer drie uur bij het Boomsma Distilleerderij Museum aan de Bagijnestraat.
Kaarten kosten € 27,50 en zijn hier verkrijgbaar.
De muziek was goed, de hapjes smaakten lekker en de sfeer was fantastisch: JazzNtaste was wederom een succes! Afgelopen zondag maakten liefhebbers van jazzmuziek en de regionale keuken een rondgang langs vier horecagelegenheden in Leeuwarden. JazzNtaste is een initiatief van LWD Smaakstad en City Jazz Leeuwarden.
Deelnemers van het evenement kwamen langs Paddy O’Ryan, het Oranje Hotel, Grand Café De Walrus en Eetcafé Spinoza. Daar werden deelnemers verrast met een Fries gerecht variërend van het Friese Kempenaer varken tot rouleaux van lichtgerookte rundermuis. Het Ruby Woudt Trio, Tim de Vries’ Walking Cats Trio, Brew en Hiske Oosterwijk zorgden voor de muzikale klanken op de vier locaties.
In het Grand Café van Post-Plaza werd het evenement met bubbels afgesloten. De jonge en zeer getalenteerde band Soundboxx zorgde voor swingende muziek tijdens de geslaagde after party.
Foto genomen door Harrie Muis
Zondag 20 maart is het zo ver: JazzNtaste 2016! Tijdens deze culinaire jazztour gaat u in groepen langs Grand Café De Walrus, Irish Pub Paddy O’Ryan, Eetcafé Spinoza en het Oranje Hotel. Alle groepen eindigen om 18:00 bij Hotel Post Plaza voor een afterparty. We brengen u graag op de hoogte welke lekkernijen en artiesten er voor u op het programma staan.
Grand Café De Walrus
Hier wordt u getrakteerd op een biologische maïskip met romige kerriesaus en gewokte groente, terwijl u luistert naar de muziek van de Leeuwarder Hiske Oosterwijk. Samen met gitarist Rudmer van der Meer vormt ze deze dag een gelegenheidsduo.
Irish Pub Paddy O’Ryan
Bij Paddy O’Ryan geniet u van varkensrib van de Kempenaer uit de Green Egg met ahornsaus, geserveerd op een bedje van knolselderij. Brew verzorgt de muziek in de pub. Dit jazzkwartet bestaat uit vier jonge talenten in de leeftijd van 16 tot 21 jaar.
Eetcafé Spinoza
Bij eetcafé Spinoza krijgt u een varkenshaasspies van het Friberne varken met Fryske Coppa en waddenmosterd. Saxofonist Tim de Vries speelt met zijn band Walking Cats.
Oranje Hotel
Tijdens JazzNtaste serveert het Oranje Hotel een rouleaux van licht gerookte rundermuis met kruidnagelcrème, chutney van rode ui en een frisse kruidensla. Het Ruby Woudt Trio speelt gevarieerde jazzy en R&B muziek.
Hotel Post Plaza
Bij Post Plaza staat er een drankje voor u klaar en kunt u swingen op de muziek van de jonge band Soundboxx!
We hopen u te ontmoeten op zondag 20 maart!
Heeft u nog geen kaarten? U bestelt ze hier.
Groeikracht & Co en Resto VanHarte organiseren op donderdag 17 maart a.s. het Winter Stadstuindiner. Het diner vindt plaats in Resto VanHarte in Leeuwarden. De Stadstuindiners komen voort uit Leeuwarden Smaakstad 2015. De smaken en producten van Fryslân staan hierbij centraal. Er staan alleen duurzame producten op tafel die uit de directe omgeving komen. Het thema van deze maaltijd is ‘winter’ met een blik vooruit naar het voorjaar.
Duurzaam eten met een smalle beurs
Het stadstuindiner wordt georganiseerd in het kader van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak en is met name bedoeld voor mensen met een smalle beurs. Met ondersteuning door o.a. de stadsmoestuinen van Leeuwarden en verschillende leveranciers, kan de organisatie de kosten voor deelname laag houden. In verband met het beperkte aantal plaatsen is vooraf aanmelden vereist. Het diner start om 18.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur) en kost
€ 5,- per persoon. Aanmelden kan via de website van Resto VanHarte of per mail via ij.veenstra@restovanharte.nl.
Ook de muzikale noten komen deze avond uit eigen streek.
Hiske Oosterwijk, Brew, Soundbox, Tim de Vries’ Walking Cats en het Ruby Woudt Trio: zij zorgen tijdens JazzNtaste op 20 maart voor heerlijke jazzmuziek.
Hiske Oosterwijk toerde het afgelopen jaar door Rusland, Azië, Italië, Brazilië en New York. Brew bestaat uit vier jonge, Friese muzikanten. Tim de Vries is inmiddels in het Noorden een graag geziene saxofonist. Het Ruby Woudt Trio is een gelegenheidstrio, maar de drie hebben ze eerder samen gespeeld. Soundboxx is een talentvolle groep jongeren uit Sneek die tijdens de afterparty in Post-Plaza zal swingen. U komt ze tijdens uw tocht allemaal tegen.
Na een succesvolle eerste editie, wordt op zondag 20 maart een tweede editie van JazzNtaste in Leeuwarden georganiseerd. Tickets voor JazzNtast 2016 zijn vanaf nu te bestellen. Verzeker uzelf van een plekje!
Deze culinaire tour door Leeuwarden start om 13:30 en gaat langs De Walrus, Oranje Hotel, Paddy O’Ryan en Spinoza. De tocht eindigt met een spetterde afterparty bij Post Plaza.
Binnenkort worden de namen van artiesten bekend gemaakt. Volg ons op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte. Meer informatie volgt zeer binnenkort.
Koop hier uw ticket.
Na een succesvolle eerste editie, wordt op zondag 20 maart een tweede editie van JazzNtaste in Leeuwarden georganiseerd. Tickets voor JazzNtast 2016 zijn vanaf nu te bestellen. Verzeker uzelf van een plekje!
Deze culinaire tour door Leeuwarden start om 13:30 en gaat langs De Walrus, Oranje Hotel, Paddy O’Ryan en Spinoza. De tocht eindigt met een spetterde afterparty bij Post Plaza.
Binnenkort worden de namen van artiesten bekend gemaakt. Volg ons op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte. Meer informatie volgt zeer binnenkort.
Koop hier uw ticket.
De eigentijdse hutspot met kip uit de oven van Susan Janssen is de winnaar van het Winterkostfestival. Deze hutspot was niet gestampt, maar de aardappel, ui en wortel worden gebakken. Donderdag 10 december kookten vier finalisten voor de bewoners van zorgcentrum Frittemahof in Sneek. Alle bewoners brachten een stem uit op hun favoriete gerecht. Daarnaast was er een vakjury. Opgeteld leverden de stemmen de hutspot op als winnaar. Het winnende gerecht zal straks daadwerkelijk in de winkel komen te liggen.
Het Winterkostfestival is een initiatief van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak in samenwerking met Zorggroep Tellens en Aardappelhandel Greydanus. Aardappelhandel Greydanus levert kant en klare maaltijden aan supermarkten en maaltijdservices. Ze gebruiken in hun maaltijden zoveel mogelijk streekproducten. Zorggroep Tellens heeft in al haar 18 wooncentra een keuken en kookt ook zoveel mogelijk met producten uit de eigen regio.
De vakjury bestond uit chef-kok Harmen Ligthart van restaurant De Hinde uit Hindeloopen, Douwe Bosschma van Jumbo supermarkten, Jeroen Drenth van Greydanus, directeur Anneke Aldenkamp van zorggroep Tellens en programmamaker Geert van Tuinen van Omrop Fryslan. ‘Alle gerechten zijn van hoge kwaliteit. Dat maakte de keuze lastig’, aldus juryvoorzitter Jeroen Drenth.
Op de tweede plaats eindigde de stoofpot vergeten groenten van Linda Dijkslag. De oosterse stamp van Caroline Sandberg eindigde op een derde plek en Folkert Fennema met zijn Zalige Ziltigheid eindigde als vierde. Fennema had wasabi in zijn gerecht verwerkt. ‘Dat komt normaal gesproken uit Japan, maar sinds kort wordt het ook in Friesland geteeld.’
Wordt het de Ziltige Zaligheid stamppot, de Oosterse Stamp, de Vergeten Stamp of juist Hutspot met kip uit de oven. Op donderdag 10 december is de finale van het Winterkostfestival en wordt de beste winterkostkok van Friesland bekend gemaakt. De vier finalisten koken die dag voor de publieksjury, de bewoners van Zorgcentrum Frittemahof in Sneek. Daarnaast is er een vakjury.
De vakjury bestaat uit Harmen Lighthart(restaurant De Hinde), Douwe Bosschma(supermarkt Jumbo), Jeroen Drenth(Earlik Ite), Anneke Aldenkamp(directeur zorginstelling Tellens) en Geert van Tuinen(Omrop Fryslân). Het Winterkostfestival is een initiatief van Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak in samenwerking met Zorggroep Tellens en Aardappelhandel Greydanus. Het winnende gerecht komt daadwerkelijk in de schappen van de supermarkt te liggen.
In de halve finale hebben koks hun favoriete winterkost gemaakt in de keuken van Greydanus. Vervolgens zijn de maaltijden aangeboden in verschillende supermarkten en konden klanten hun voorkeur uitspreken. Daar zijn de vier finalisten uitgerold. Folkert Fennema, Caroline Zandberg, Susan Jansen en Linda Dijkslag nemen op 10 december de strijd tegen elkaar op.