Jan Smink: topkok in wording

Jan is een talentvolle 27-jarige chef de cuisine uit Oldetrijne. Op dit moment werkt hij bij de Librije van Jonnie en Thérèse Boer. Waar Jan voorbestemd was het boerenbedrijf van […]

Tjalke Stoelwinder

Tjalke Stoelwinder uit Jubbega is onze eigen nationale Held van de Smaak 2014. Tjalke is geboren en getogen in het dorp Jubbega. Hij heeft een grote passie voor de Friese […]

Jantsje Hoogkamp

Jantsje Hoogkamp is met haar man sinds 2006 eigenaar, wijngaardenier en streekproducent bij de Heidepleats in Sint Nicolaasga. De Heidepleats is een statige boerderij uit 1884 in de Friese Zuidwesthoek […]

Leen van Zelderen, Biologische Kaasboer te Jouswier

Leen van Zelderen, eigenaar van het Marlanner kaashuis in Jouswier is al 24 jaar kaasboer. Van Zelderen produceert op zijn boerderij biologische kaas met melk van zijn eigen twintig koeien. […]

Ambachtelijke slager Menno Hoekstra

Menno Hoekstra uit Morra is een 4e generatie slager met hart en ziel. Het slachten doet hij op maandagen zelf bij zijn slachthuis in Dokkum, hij verkoopt zijn vlees in […]

Martin van der Meulen, Van der Meulen groente

Martin van der Meulen, de groenteman in de Oosterstraat is een 4e generatie groenteman in hart en nieren. De zaak zelf bestaat ondertussen al 80 jaar en is opgericht door […]

Jerke Braaksma, Ambachtelijke Bakker Braaksma

In Oenkerk staat de bakkerij van Jerke Braaksma, die al 27 jaar zijn eigen bakkerij runt. Braaksma is bekend om zijn prijswinnende suikerbrood en innovatieve manier van werken. Zo is […]

Jan en Barbara Geertsema, Traditionele vissers

Jan en Barbara Geertsema zijn traditionele vissers. Sinds 2011 hebben ze een eigen restaurant op Lauwersoog. Samen varen zij over de Waddenzee met een rubberboot. De vis wordt gevangen op […]

Waddengeluk

Waar komen de spruitjes vandaan? In de Muppetshow schiet de kok op een kool: een regen van spruitjes is het resultaat. Maar als je echt wilt weten hoe het zit […]

Melkveebedrijf Koblomke: melk en vlees

Een gelukkige koe is een gezonde koe. Dat is kort gezegd de filosofie van Jan Jellema en Hanneke Hansma. Daarom lopen op hun melkveebedrijf ‘Koblomke’ in Loënga alle koeien en […]

Tjitske Faber & Fabian Otten, Broodje Bewust in Leeuwarden

Eigenaren Tjitske Faber en Fabian Otten liepen al een tijd rond met het idee om een broodjeszaak te openen, en wel met biologische producten, bij voorkeur van dichtbij. Ze wilden graag een […]

De Harmanna Hoeve

Net buiten Harlingen zijn Anne en Anneke Koekkoek 26 jaar geleden een boerderij begonnen, de Harmanna Hoeve. Deze biologisch-dynamische melkveehouderij heeft niet alleen koeien, ook maakt Anneke zelf hoogwaardige kwaliteitszuivel. […]

De Streekboer: Janco Heida, Thijs Riem Vis en Wilmer Porte

Alle lokale producenten, consumenten en horecaondernemers bij elkaar brengen op één locatie, dat is het nieuwe concept van De Streekboer. De consument kan zich aanmelden voor het platform van De […]

Kaasmakerij de Nylander

Kaasmakerij de Nylander in Workum is een begrip in Friesland. De familie Bokma maakt van de melk van hun Jerseykoeien pure en smaakvolle boerenkaas. Naast ‘gewone’ boerenkaas, maken ze ook […]

Biologische Kiemerij De Peuleschil

In een schuur aan de rand van het Friese dorp Rottevalle ontstond in de beginjaren ’80 een klein biologisch groenteteeltbedrijf. Op zoek naar rendabiliteit besloot Adrie Klaassen op een gegeven […]

Landbouwbedrijf Vredenoord

Aan de Waddenzee in Sexbierum liggen vier biologische landbouwbedrijven op een rij, goed voor 50 hectare biologische landbouwgrond.  Eén daarvan is Vredenoord, van Jan en Eelkien Bruinsma. De broccoli en […]

Biologisch bedrijf De Verte

Jurjen en Annechien Bruinsma zijn sinds 1999 bezig met biologisch boeren. Ze kwamen 1997 ze beide van de hogere landbouwschool en hadden een leuke baan. De één als onderzoeker in de landbouwwereld […]

Kaasmakerij de Terschellinger

Het biologische melkveebedrijf van de familie Zorgdrager-de Vries levert al sinds 1993 hun melk aan kaasmakerij de Terschellinger. Jan-Willem Zeilstra werd in 2004 de eigenaar en kaasmaker van de Terschellinger. […]

Biologische bakkerij: Billy’s Farm

Billy’s farm is een ambachtelijke en biologische bakkerij in Drachten, Friesland. Al meer dan 25 jaar worden er de heerlijkste koekjes gebakken, waarbij alleen plantaardige ingrediënten worden gebruikt. Bovendien worden alle koekjes […]

Tuinbouwbedrijf Jochum de Boer

Jochum de Boer heeft een tuinbouwbedrijf van een kleine hectare in het Noordfriese Kimswerd. Sinds 1995 teelt hij op biologische wijze producten in de kas. Toen Jochum het bedrijf van […]

Siebrigje Dijk, chocoladecurator Andere Chocolade

Als chocoladecurator zoekt Siebrigje Dijk uit Leeuwarden over de hele wereld naar de beste chocolade. Een goede reep is een ware smaaksensatie, heel anders dan een reep uit de supermarkt. Een smaak […]